Banchan är en traditionell del av koreansk matkultur och refererar till olika sidorätter som serveras tillsammans med huvudrätten. Dessa sidorätter kan variera i antal och typ – beroende på måltid – men vanligtvis serveras flera små rätter samtidigt för att ge en balanserad smakupplevelse och en mångfald av smaker och texturer. Banchan kan bestå av en mängd olika saker, inklusive kimchi (fermenterade grönsaker), namul (kokta och kryddade grönsaker), marinerade tofu- eller sojabönsskivor, friterade eller stekta fisk- eller skaldjursbitar, pannkakor, sallader och mycket mer. Ofta är banchan-rätterna mycket smakrika och kan vara kryddiga, salta, syrliga eller söta.
Bildkälla: AI-genererad bild från Pixlr
En typisk koreansk måltid inkluderar vanligtvis flera banchan-rätter som serveras i små skålar för att delas av alla runt bordet. Under veckan har jag ägnat ett par timmar att laga ett par olika, koreanska rätter. Matlagningen tar, trots att det är flera olika smårätter, inte speciellt lång tid att göra. Innan du startar, plocka fram alla ingredienser och investera gärna i en mandolin, om du inte redan har det. Sedan är det bara att svänga ihop rätterna. Alla rätter förvaras i burk med tättslutande lock.
Musaengchae (krispig rädissallad)
Musaengchae är en koreansk sidorätt eller förrätt som består av en sallad gjord av finstrimlad daikon, även känd som koreansk vit rättika eller mu. Rättikan skärs vanligtvis i tunna strimlor och marineras med socker, salt, vinäger och ibland även med röd chili eller chiliflingor för att ge den en kryddig smak. Det är en frisk och krispig sallad med en balanserad smak av sötma, sälta och syra. Denna sallad är populär för sin enkelhet och för dess förmåga att balansera och komplettera smakerna i huvudrätterna.
Jag handlade alla ingredienser i en asiatisk butik och fick, vad som måste vara, världens största rättika för 10:-.
Musaengchae ska konsumeras inom 2-3 dagar för att bibehålla sin krispighet och smak. Efter den tiden kan den fortfarande vara ätbar men kan förlora sin krispighet och smakgradvis. Det är viktigt att förvara Musaengchae i en lufttät behållare i kylskåpet för att förlänga dess hållbarhet.
Ingredienser
- 450 g vit rättika
- 1 liten morot
- 3 msk risvinäger (mirin)
- 2 msk socker
- ½ tsk salt
- lite chilipepparflakes (gochugaru)
Så här gör du:
Tvätta rättika och morot. Skär i smala stickor eller använd en mandolin.
Blanda övriga ingredienser och mixa ihop med grönsakerna.
Låt stå i kyl över natten (smakerna gifter sig med varandra)
Oi Muchim (gurksallad)
Oi Muchim är en stark gurksallad där gurkan skivas tunt och sedan marineras i en dressing gjord av ingredienser som sesamolja (det har jag inte i mitt recept), sojasås, risvinäger, socker, vitlök och eventuellt chiliflingor för lite hetta. Resultatet är en frisk och smakfull sallad som ofta serveras som en del av en koreansk måltid.
Ingredienser
- 1 gurka
- 1 salladslök, strimlad
- 1,5 tsk mirin risvinäger
- 1 tsk sojasås
- 1 liten strimlad vitlök
- ½ tsk salt
- ½ tsk socker
- 2 tsk chili peppar flakes (gochuragi)
- 1 tsk sesamfrön
Så här gör du:
Tvätta gurkan och strimla den med mandolin. Blanda gurka och salladslök i en skål. Blanda övriga ingredienser tillsammans med gurkan, rör om (gärna med plasthandske på handen) och låt salladen vila kallt i ca 1 dygn. Gurksalladen håller ca 5 dagar om de förvaras i en tätslutande burk.
Dubu Jorim (bräserad tofu)
Dubu Jorim är en koreansk rätt som består av stekt eller kokt tofu som serveras med en kryddig sås. I det här receptet är tofun skivad och stekt tills den är gyllenbrun och sedan får den koka ihop med en smakrik sås.
Det här var riktigt, riktigt gott och definitivt något vi kommer att göra ofta. Jag köpte tofu i vår asiatiska butik och valde då en fast tofu.
Ingredienser:
- 300 g fast tofu
- rapsolja
- salt
- peppar
- 1 strimlad vitlök
- ½ strimlad lök
- 2 st salladslök
- 1 chilipeppar
- ca 1 tsk sesamolja
- sesamfrön
Sås:
- 4 msk sojasås
- 1 msk mirin
- ½ msk strösocker
- 1 msk Gochugaru (koreansk chili)
- 1 dl vatten
Så här gör du
Skiva tofu i cirka en halv cm tjocka skivor och klappa torra för att ta bort överflödig fukt. Krydda lätt med salt och peppar och ställ åt sidan.
Blanda ingredienserna till såsen. Tillsätt vitlök, lök, den vita delen av vårlöken och eventuella chili, och blanda ihop.
Värm olja i en stekpanna. Lägg försiktigt i tofubitarna och stek båda sidorna tills de är gyllenbruna, i cirka 1-2 minuter på varje sida.
Häll såsblandningen över tofun. Sänk värmen till låg, täck med lock och låt koka i cirka 5 minuter. Ta bort locket och låt koka i cirka 2-3 minuter tills såsen reducerats.
Avsluta med sesamolja, rostade sesamfrön och vårlök!
Tteokbokki (kryddiga riskakor i stark sås)
Ingredienser:
- 500 g riskakor (vi pratar alltså koreanska riskakor, så köp dem i en asiatisk butik)
- ca 6 dl vatten
- 1 msk Gochugaru chili pasta
- 1 tsk chilipulver
- 2 tsk finstrimlad vitök
- 1 msk socker
- 1,5 msk sojasås
- 2 dl fiskkaka (kan uteslutas, de hade ingen i min butik)
- 50 g shiitake svamp, blötlagda och delade i bitar
- 2 dl finstrimlad kinakål
Så här gör du:
Låt riskakorna ligga i kallt vatten ca 1 timme innan de tillagas.
Blanda vatten, gochugaru chilli pasta, chilipulver, vitlök, socker och soja i en gryta och koka upp.
Tillsätt fiskkakorna och låt det koka upp.
Tillsätt därefter svamp, kål och riskakor. Koka upp och låt det sjuda i cirka 3 minuter. Stäng av värmen. Såsen kommer att tjockna under tiden grytan står på plattan.
Till dessa rätter serverade vi ris (japanskt, inköpt i asiatisk butik) och har du inte en riskokare, så är det något du bör investera i. Riset (glöm Uncle Ben och köp riktigt, asiatiskt ris) blir så gott.
Saknar du recept på kimchi? Då hittar du ett gott recept här.

Kimchi