Kommer ni ihåg att jag stod och gjorde ett flertal burkar kimchi, dagarna före jul? Jag hade bestämt mig för att ge bort mat i julklapp och just kimchi var en av sakerna som jag knåpade ihop.

Jag älskar kimchi, men eftersom det är väldigt dyrt att köpa en färdig burk, så bestämde jag mig för att göra en rejäl sats, som jag sedan kunde dela med mig av. Lite matnyttiga julklappar med andra ord.

Jag köpte tre enliters burkar på Ikea och se till att du använder gummigrejen så att locket verkligen håller tätt. Och för guds skull, öppna inte burken förrän du ska använda kimchin. Vi vill inte ha in luft.

Så vad är kimchi? Jo, det är nordkoreas nationalrätt, som ofta baseras på kinakål. Det är en gammal rätt och det äldsta skriftliga omnämnandet av kimchi är cirka 3000 år gammalt. Huvudingrediensen är kinakål där man blandar in grönsaker och en god kryddblandning.

Traditionell koreansk kimchi är ingen rätt som man slänger ihop på en kvart, eftersom alla goda bakterier ska hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Kålen ska förberedas dagen före, därefter ska kimchin stå minst 2 veckor i kylen innan den kan ätas.

Smaken kan beskrivas som stark, krispig och syrlig och är perfekt som grytbas. Jag använde min kimchi till stekt ris och det var gott. Min bror stekte kimchin tillsammans med massor av räkor, ris och cashewnötter och det såg så gott ut.

Kimchi förbereds i fyra steg

  1. Kålen strimlas
  2. Kålen saltas och blötläggs. Därefter ska den vila ett dygn.
  3. Gör kryddblandningen och krydda kålen
  4. Låt stå

3 stora glasburkar

Ingredienser:

  • 3 kilo salladskål
  • 8 grönkålsblad
  • 1,5 dl salt
  • 1 purjolök
  • 5 morötter
  • 3 röda chili, t ex spansk peppar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2 msk chilipulver
  • 4 msk chiliflakes
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk asiatisk fisksås

Så här gör du:
Steg 1 och 2
Skär salladskålen i fyra klyftor på längden. Skär bort stocken på grönkålen och skär den i bitar. Lägg salladskål och grönkål i en stor bunke och strö salt mellan bladen. Häll på vatten så att det täcker kålen. Lägg på en tallrik som lock och låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar.

Steg 3
Skölj av kålen och låt den rinna av i ett durkslag.

Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och finstrimla morötterna. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Blanda alla ingredienser och fördela mellan bladen på salladskålen.

Pressa ner allt i en stor, väl rengjord burk så att så lite luft som möjligt är kvar i burken. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

Steg 4
Ställ burken i kylen 2–3 veckor.

Stekt ris med kimchi