I går läste jag en artikel som verkligen gjorde mig arg. Skånska Dagbladet skrev om allvarliga brister i elevers specialkost och jag håller på att klättra i taket av upprördhet när jag läser om personal som arbetar med livsmedel och som uppenbarligen inte vet vad de sysslar med eftersom de inte har rätt utbildning eller förstår konsekvensen av sitt handlande. Jag vill med mitt blogginlägg inte kategorisera och säga att alla som arbetar inom skolbespisning gör fel för så är inte fallet. Ni gör ett fantastiskt arbete och jag vet vilken underbar service, mat och kärlek mina barn fick i sin skolbespisning. Men vi måste våga lyfta ämnet att alla inte har den kunskap som krävs.
Fakta är dock att Miljöförvaltningen konstaterar i en rapport att hanteringen av specialkost till barn med allergier har försämrats. Prover togs av mjölkfri kost och resultatet var alarmerande. I jämförelse med 2014 års undersökning så har antalet avvikelser ökat med 16 procent.
I augusti förra året skrev jag ett inlägg om att äta ute och att möta personal som inte har fått rätt utbildning. Ett enda fel kan i värsta fall innebära livsfara och därför är utbildning så viktigt.
I mitt blogginlägg skrev jag hur viktigt det är att informera nyanställd personal och att se till att de har rätt introduktion/grund för att klara sitt jobb. Släpp aldrig in någon personal i köket – eller något som har med mat att göra – om personen ifråga inte har uppnått grundläggande krav hur mat ska hanteras och som förstår skillnaden på födoämnesallergier.
Mitt förslag är att man inom kommunen tar fram någon form av webbutbildning rörande allergi som ALLA ska klara som ska arbeta med livsmedel. Har man inte fullgjort eller klarat utbildningen så ska man inte heller stå i köket eller bakom kassan.
Jag har inte barn i skolåldern längre men hade jag haft det hade jag snarast (kanske man får vänta till efter sommarlovet) arrangerat ett möte med rektor och kökspersonal för att berätta om min oro. Låt inte okunskap förorsaka något allvarligt allergianfall.
Källa:
http://www.skd.se/2016/06/13/allvarliga-brister-i-elevers-specialkost/