Var fredag kör vi temat fredagssushi men visst vet du att det är lika lätt att göra egen sushi som att köpa färdig? Och det bästa med att göra egen sushi är att du själv kan blanda i vad du vill ha i den. Experimentera och lek. Gillar du inte fisk, använd då mer grönsaker. Jag gör en variant där jag använder rostad lök och den är så god. Mums!

Ett argument för att inte göra egen sushi kan vara att man inte får till rätt konsistens på riset  men om du följer mina anvisningar (och skippar de anvisningar som står på paketet) så får du ett perfekt sushiris. Inom parentes kan jag berätta att jag inte är någon risälskare –  så till den milda grad att jag nästan aldrig äter ris till mat – men jag älskar det här klibbiga riset, som smakar precis som det ris jag får i Japan. Det är bra betyg det 🙂

sushi09 sushi10 sushi11 sushi12 sushi13

Så vad vi behöver är sushiris och du kan använda märket Blue Dragon om du inte har någon asiatisk butik i närheten.

3-4 makirullar

Ingredienser:

  • 300 g ris
  • 3,9 dl vatten
  • 0,8 dl risvinäger

Förslag till fyllning:

  • noriblad
  • wasabi
  • rom
  • rökt lax
  • avacado
  • paprika
  • squash

Arbetsbeskrivning:
Lägg riset i en skål och häll på vatten. Rör runt i skålen (med handen) och häll sedan av vattnet. Upprepa cirka 5 gånger tills vattnet är helt klart.

Häll på vatten och låt riset stå i cirka 30 minuter. Se nedan bild som visar hur riset ser ut efter att det blivit sköljt fem gånger och sedan fått ligga i blöt 30 minuter.

sushi01

Häll av vattnet och häll ris och nytt vatten (3,9 dl) i en gryta. Lägg på lock och när vattnet börjar koka så sänker du värmen och låt riset sjuda i cirka 15 minuter. Ett bra riktmärke är att när den vita ångan inte syns – då är allt vatten bort och riset är klart. Vad du än gör – öppna INTE locket under tillagning. Vi ska ju göra ett perfekt ris.

Ta grytan från värmen och låt riset ånga i cirka 10 minuter. Därefter är det ok att öppna på locket.

Rör ned risvinäger och blanda väl. Tips: Handla risvinäger i en asiatisk butik – det är så mycket billigare än ex märket Blue Dragon.

sushi02

Låt riset kallna. Tadaa – du har ett perfekt klibbigt ris. Det är så klibbigt så du kan använda det till att tapetsera väggarna om du nu skulle vilja göra det!

Så var det dags för själva monteringen. Lägg ett ark noriblad, lägg på ris (det kommer att klibba precis överallt – men det är ju faktiskt ett perfekt klibbigt ris). Till min favoritsushi bred jag ut ett tunt lager wasabi på riset (bara i ena kanten – annars blir det för starkt). Därefter lägger jag på lax, rom och så rostad lök. Rulla ihop och ställ kallt en stund.

sushi03 sushi04 sushi05 sushi06

Emma, och vår amerikanska gäst Tobin, använde avacado, squash, paprika, krabbsticks och lax till sina makirullar. Vi gjorde också ett par risbollar som färgades gula. Riset är så klibbigt så det är inga problem att få bollarna att hålla ihop. På bollarna la jag lite rom och en tunn skiva avacado.

sushi07

sushi08

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara