INLÄGGET INNEHÅLLER EN REKLAMLÄNK TILL ISHOKUJU.

Vi blev med airfryer i julas, och jag har ännu inte bestämt mig för om det är ännu en onödig pryl i köket eller om den faktiskt är riktigt användbar. Vi köpte en Philips Premium Airfryer med Smart Sensing-teknik, och med en kapacitet på 7,3 liter trodde jag att den skulle vara tillräckligt stor för oss två. Jag upplever dock att jag får göra maten i flera omgångar MEN den där fantastiska krispigheten är amazing. Jag vet dock inte, ibland känns det bara enklare att steka mat på spisen. Ni hör, jag är inte helt såld ännu! Men jag ger den några chanser till – vi får väl se om jag hamnar i airfryer-lägret till slut.

Nåväl, låt oss prata matlådor! Just nu har jag dille på att göra japanska matlådor till äkta hälften, där jag blandar japanska, koreanska och andra asiatiska smaker. Naturligtvis packas maten i en japansk matlåda – mycket mindre än de klassiska 2-liters glassburkarna han brukar använda – men förvånansvärt rymlig ändå. Och ja, vi blir båda mätta! Receptet är gjort till 4 matlådor.

Tonkatsu – japansk schnitzel

Tonkatsu är en japansk schnitzel, där köttet (oftast fläskkotlett) paneras med panko och sedan friteras till en gyllenbrun krispighet. Panko är ett japanskt ströbröd som är luftigare och ger en frasigare yta än vanligt ströbröd. Tonkatsu serveras traditionellt med finstrimlad vitkål och en speciell tonkatsusås – en söt och lite syrlig sås som påminner om en blandning av worcestersås, ketchup och soja. Jag har dock skippat såsen till denna matlåda då kålsalladen är så krämig.

Ingredienser:

  • 4 skivor scnitzel
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 uppvispade ägg
  • 2 dl panko ströbröd

Så här gör du:
Salta och peppra schnitzeln. Vänd dem först i vetemjöl, därefter i ägg och slutligen i panko. Jag la in köttet i airfryern, 6-7 minuter vid 180°C. Jag vände köttet därefter och körde även på andra sidan. Har du ingen airfryer går det precis lika bra (och fortare) att steka tonkatsun i en stekpanna.

Det perfekta riset

Till matlådan kokade jag också en stor sats japanskt ris. Jag avgudar vår riskokare eftersom den tillagar riset helt perfekt – lagom klibbigt och med härlig konsistens. Om du inte har en riskokare kan du ändå få till det bra! Jag har en guide för hur du kokar japanskt ris på spisen här – skippa dock risvinäger: [Länk till instruktion].

Har du sedan överblivit ris över, så kan jag tipsa om att göra onigiri. Onigiri är en japansk risboll som oftast formas till en trekant eller oval och är ett populärt mellanmål eller lunchalternativ i Japan. Den görs av vitt, klibbigt ris som ofta fylls med något smakrikt, såsom saltad lax, tonfisk med majonnäs, umeboshi (inlagd plommon) eller kombu (sjögräs). Onigiri kan vara inlindad i ett ark av nori (torkat sjögräs) för extra smak och för att göra den lättare att hålla i. Jag brukar rulla mina onigiri i sesamfrön.

Du hittar onigiriform i min butik Ishokuju. Den finns både som plast eller exklusivare i trämaterial.

Kål- och gurksallad

Ingredienser:

  • 1/4 spetskål
  • 1/4 gurka
  • 1-2 msk majonnäs
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk risvinäger
  • lite röd chiliflakes

Så här gör du:
Riv spetskålen med mandolin eller skär den tunt. Skär gurkan i små bitar. Blanda tillsammans med majonnäs, soja, chiliflakes och risvinäger.

Morotssallad

Ingredienser:

  • 1-2 morötter
  • salt
  • peppar
  • 1-2 tsk senap (jag använder skånsk)
  • 1-2 tsk honung

Så här gör du:
Skala moroten. Skär strimlor med hjälp av potatisskalaren. Sätt in morötterna i micron, 600 W i 40 sekunder. Ta ut och blanda med salt, peppar, senap och honung.

Broccoli med bonito och soja


Ingredienser:

Så här gör du:
Dela broccolin i mindre buketter. Mickra 500 W i 30 sek. Strö över lite bonitoflingor och häll över soja. Blanda.

Så, vad säger ni – är det fler som fastnat för att göra japanska matlådor? Eller har ni en airfryer som ni faktiskt älskar? Lämna en kommentar och berätta!