Vårt körsbärsträd bågnar över av saftiga, röda körsbär, så eftermiddagen har jag och äkta hälften tillbringat uppe i vårt fina körsbärsträd. Det är säkert 3-4 år sedan vi sist lyckades in pricka in att plocka bären i rätt tid, tidigare år hann fåglarna före. Nu har vi satt ett par satser körsbärslikör och det är superenkelt att göra. Det tar sin lilla tid innan du får smaka men det är väl värt väntan. Här hittar du receptet på vår körsbärslikör. Du kan använda exakt samma recept om du vill göra hallon- eller björnbärslikör.

Till vänster körsbärslikör, till höger hallonlikör.

Jag har slarvat en del med maten de senaste veckorna och det märks direkt eftersom kläderna känns trånga. Är ni likadana? Jag har perioder då allt glider fram som på ett bananskal, sedan händer något och då ska det tuggas godis. Snacka om att godis är en vuxennapp. Nu är det bröllop om en vecka så det känns så där med tanke på att jag ska komma i min klänning, men å andra sidan är det jag själv som tuggat till det och jag vet att jag snabbt kommer i form när jag hänger mig åt träning och god, proteinrik mat.

Förberedda matlådor är min nyckel till framgång

Förberedda matlådor är A och O för mig då jag är hemma rätt sent varannan dag på grund av träning. Så jag köpte hem en stor bit lax (ca 1,2 kg) som slängdes ner i en form tillsammans med citronsås och spetskål. Spetskål är så gott – och nyttigt. Den är rik på vitaminer och mineraler, samtidigt som den är låg i kalorier.

Kallpressad rapsolja är också en fantastisk ingrediens i matlagning. Den är rik på Omega-3-fettsyror och E-vitamin, vilket är bra för både hjärta och hud. Jag köper kallpressad rapsolja i 3 liters dunk från Gunnarshögs Gård.

Jag lagar ofta och gärna mat i en och samma form – och i grunden beror det på  att jag är lat och inte orkar diska flera olika skålar och grytor. Mina sex skäl till att laga allt i en och samma form är:

 1. Mindre disk: När du lagar allt i en enda form minskar mängden köksredskap och grytor som används, vilket innebär mindre disk att ta hand om efteråt. Win-Win. Jag gillar inte att diska.
 2. Tidseffektivt: Du sparar tid både på förberedelser och städning. Du behöver inte oroa dig för att koordinera flera olika grytor och kastruller på spisen. Jag kan ägna min tid åt min butik.
 3. Enkelt: Det är enklare att hantera en enda form än flera olika grytor och stekpannor. Dessutom är det lättare att hålla ordning på ingredienserna. Yepp, hur många gånger har man inte stått med något som glömts att tillsättas.
 4. Mindre energiförbrukning: Att laga mat i ugnen i en enda form kan vara mer energisnålt jämfört med att använda flera olika kokplattor och ugnar samtidigt. I say no more…
 5. Jämn tillagning: När allt tillagas tillsammans i en form, absorberar ingredienserna smakerna från varandra, vilket kan ge en mer harmonisk och välsmakande rätt. En repris av ovan, I say no more…
 6. Praktiskt för matlådor: Det är lättare att dela upp maten i portioner för matlådor när allt redan är tillagat tillsammans.

Cirka 10 portioner

Ingredienser:

 • 1,2 kg lax
 • salt
 • pepparmix
 • kallpressad rapsolja
 • 1-2 spetskål
 • 5 dl växtbaserad grädde
 • 1 msk fiskbuljong
 • 1 citron
 • salt
 • peppar
 • dill

Så här gör du:

 1. Lägg laxfilén i en smord ugnsform. Krydda med salt och pepparmix.
 2. Dela spetskålen i fyra bitar och lägg i samma form som laxen. Ringla över kallpressad rapsolja, salta och peppra.
 3. Blanda växtbaserad grädde och fiskbuljong. Rör ned citronskal och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och rikligt med dill. Häll såsen över hela härligheten.
 4. Sätt in formen i 125 grader och stek tills laxen nått en innertemperatur på 52–56˚C.

Mums!