Mitt i januari så tar jag med dig tillbaka till sommaren och vi landar i augusti månad. Så luta dig tillbaka och försök förnimma den sommar och den värme som vi hade juli 2016. Är du där?  Bra. Vi hade en helt otrolig körsbärsskörd på vårt träd och det bakades och syltades in. Tidigare år hade fåglarna hunnit före oss men sommaren 2016 så hann vi före. Det kan bero på Smulan, men det låter jag vara osagt. Faktum är dock att vi har noll fåglar i trädgården sedan katten bestämde sig för att flytta in. Ella och Bosse var ute och skördade och vi bestämde oss för att göra en sats körsbärslikör. Flaskorna är på 1½ l och är inköpta på Clas Ohlsson.

körsbärslikör03

Ingredienser:

  • 5 dl körsbär
  • 3.5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 75 cl vodka

Arbetsbeskrivning:
Blanda alla ingredienser i en stor flaska. Bären ska vara fina och får inte vara skadade och du behöver inte kärna ur körsbären. Sätt flaskorna  ett soligt fönster under en veckas tid och skaka flaskan en gång om dagen så att allt socker löser sig.

Efter en vecka ställer du flaskan på ett mörkt ställe och låter dem stå fram till jul. Häll därefter av bären och häll upp likören på rena flaskor.

Bilderna är från 1 juli då vi pillade ned körsbären i flaskorna och tillsatte alla ingredienser.

körsbärslikör01 körsbärslikör02

Fredagen den 8 juli så har det hänt en del saker. Körsbären har förlorat en del färg och man börjar skymta en röd färg i botten av flaskorna. Flaskorna har skakats om flera gånger per dag under en veckas tid men nu sätts flaskorna undan på ett mörkt ställe och får gotta till sig.

körsbärslikör04

Lagom till julen 2016 så grävde vi fram flaskorna och hällde då över likören i flaskor. Och vilken god likör det blev. Glaset till vänster är körsbärslikör och glaset till höger är hallonlikör. Samma recept användes till båda likörsorterna. Längtar du också till sommaren?

likör

Spara

Spara

Spara

Spara