Passar det att servera semlor i juli? Det gör det verkligen, speciellt om man gör små minisemlor och smaksätter dem med blåbär och jordgubbar. Det har varit ett par intensiva dagar med vår Ella och det gäller att försöka få in både aktiviteter som all hennes favoritmat innan hon åker vidare ut på äventyr i Europa för att slutligen återvända hem till Australien. Hon önskade sig semlor och först så tittade jag bara snett på henne men sedan tänkte jag, why not. Självklart kan vi göra en sats semlor fast det är juli månad. Vi bestämde oss för att göra minisemlor eftersom de inte kommer att kännas lika övermäktiga som en semla i ordinarie storlek. Och i och med att vi gjorde dem mindre än vanligt så passade jag på att testa två nya smaker. Det blev tre olika varianter: en med vanlig mandelmassesmak, en med blåbärssmak (min favorit) och en med jordgubbssmak.
Du får ut drygt 35 bullar och semlorna blir alldeles lagom stora, som en bit sushi. Om man nu ska jämföra.
Ingredienser:
- 50 g mjölkfritt margarin
- 2 1/2 dl mandelmjölk
- 50 g jäst
- liten nypa salt
- 3/4 dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 ägg
- 8-9 dl vetemjöl
Pensling
- 1 st ägg
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- inkråm från bullarna
- 1 dl växtbaserad grädde
- För blåbärsfyllning: se beskrivning i texten nedanför.
- För jordgubbsfyllning: se beskrivning i texten nedanför.
- 3 dl växtbaserad vispgrädde
- florsocker att pudra över
Arbetsbeskrivning:
Smält mjölkfritt margarin och tillsätt mandelmjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt övriga ingredienser och större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapperbeklädd plå och låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
Pensla med ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
Skär ett lock i varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det urgröpta inkråmet med riven mandelmassa och växtbaserad grädde. Fyll ca 15 av bullarna med originalblandningen (dvs, bara mandelmassa och inkråm) och dela resten av fyllningen i två delar. Ena halvan smaksätter du med blåbär och den andra med jordgubbar.
För blåbär:
Mosa 1 dl färska blåbär och blanda med mandelmasseblandningen. Fördela i tio av bullarna.
För jordgubb:
Mosa 3/4 dl jordgubbar och blanda med mandelmasseblandningen. Riv ned skal från ½ citron. Fördela i tio av bullarna.
Vispa den växtbaserade grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker. (Jag la också lite mosade blåbär i min gräddblandning för att få en lite blåare färg på grädden.
Trackbacks/Pingbacks