I förra månaden väcktes plötsligt julens ande i mitt kök när dottern suktade efter både glögg som saffransbullar. Tanken på att baka riktiga saffransbullar i september månad kändes lite udda, så jag beslutade mig för att sätta en egen twist på det hela. Resultatet blev en variant av mina älskade rimbobullar och jag måste säga att bullarna blev en fullträff!
Att baka saffransbullar tre månader före jul låter kanske konstigt för vissa, men varför vänta när suget infinner sig? För ett par år sedan fann jag mig själv stående i köket en glödhett julidag och bakade semlor då vi hade besök från Australien. Livet är för kort för att begränsa de små glädjeämnena till en specifik tid på året. För den som älskar att baka finns inga regler som säger att man måste hålla sig till traditionerna. Att prova nya saker och experimentera med recept är ett sätt att skapa egna små ögonblick av glädje. Så varför inte göra saffransbullar i september eller baka pepparkakor i april? Varje dag är en möjlighet att skapa något gott och dela det med dem vi älskar.
Saffransbullarna, bygger på mitt recept för rimbobullar. Doften av saffranfyllde köket och skapade en riktig julstämning. Det bästa av allt är att bullarna är enkla att göra och kräver inte så mycket arbetskraft.
Blir du sugen? Testa gärna – jag lovar att dessa saffransbullar kommer vara värda det!
Glad bakning!
20 bullar
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 2 dl sojamjölk
- 200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 1 msk strösocker
- ca 6 dl vetemjöl
- 2 paket saffran
Fyllning
- 1,5 dl kokosflingor
- 75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 1,5 dl florsocker
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
Rör ut jästen i lite av sojamjölken i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på lätt mjölat bakbord. Skär degen i fyrkanter, 6 x 6 cm.
Blanda samman fyllningen och lägg en klick på mitten av varje ruta.
Nyp ihop rutorna och lägg knytena i pappersformar. Ställ formarna på en plåt. Låt bullarna jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5–10 minuter. Låt bullarna kallna. Fler recept på mjölkfria kakor hittar du här.
Jag har infört en tradition att baka lussebullar till midsommar, för det är 6 månader till julafton. Denna gång gjorde jag i en långpanna med fyllning av vit choklad o Philadelphia hopsmält. Inte mjölkfritt. Trycker ut lite deg, på med fyllning, deg ovanpå och pärlsocker sen. Mmmm…
Så jag håller med dig, man ska göra det när man vill oberoende av månad! (Och jag har redan börjat smyglyssna på julmusik. ÄLSKAR julmusik!)
Men gud vad gott det låter Lotta. Kan du dela med dig av recept så jag lägger upp på bloggen (maila asa.gilbertson@telia.com) – om det är ok för dig?
Jag gör mer på en höft men kan försöka tota ihop något. Fast om ett par dagar om det är ok? Jobbar natt nu.
Och det är inte mjölkfritt men det kanske finns alternativ?
¨Det blir superbra Lotta, så gör jag om det till mjölkfritt
Jag har mailat nu o det mailet verkar ha kommit fram. Men sedan skickade jag ett till för jag kom på jag inte skrev något om gräddning. Det kom tillbaka? Har du fått nåt Mail alls?
Hej Lotta. Jag har fått mail men ligger lite efter. Jag kollar och återkommer. STORT TACK.