I förra månaden väcktes plötsligt julens ande i mitt kök när dottern suktade efter både glögg som saffransbullar. Tanken på att baka riktiga saffransbullar i september månad kändes lite udda, så jag beslutade mig för att sätta en egen twist på det hela. Resultatet blev en variant av mina älskade rimbobullar och jag måste säga att bullarna blev en fullträff!

Att baka saffransbullar tre månader före jul låter kanske konstigt för vissa, men varför vänta när suget infinner sig? För ett par år sedan fann jag mig själv stående i köket en glödhett julidag och bakade semlor då vi hade besök från Australien. Livet är för kort för att begränsa de små glädjeämnena till en specifik tid på året. För den som älskar att baka finns inga regler som säger att man måste hålla sig till traditionerna. Att prova nya saker och experimentera med recept är ett sätt att skapa egna små ögonblick av glädje. Så varför inte göra saffransbullar i september eller baka pepparkakor i april? Varje dag är en möjlighet att skapa något gott och dela det med dem vi älskar.

Saffransbullarna, bygger på mitt recept för rimbobullar. Doften av saffranfyllde köket och skapade en riktig julstämning. Det bästa av allt är att bullarna är enkla att göra och kräver inte så mycket arbetskraft.

Blir du sugen? Testa gärna – jag lovar att dessa saffransbullar kommer vara värda det!

Glad bakning!

20 bullar

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 dl sojamjölk
  • 200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1 msk strösocker
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 2 paket saffran

Fyllning

  • 1,5 dl kokosflingor
  • 75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl florsocker

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

 

Gör så här
Rör ut jästen i lite av sojamjölken i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på lätt mjölat bakbord. Skär degen i fyrkanter, 6 x 6 cm.
Blanda samman fyllningen och lägg en klick på mitten av varje ruta.
Nyp ihop rutorna och lägg knytena i pappersformar. Ställ formarna på en plåt. Låt bullarna jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5–10 minuter. Låt bullarna kallna.  Fler recept på mjölkfria kakor hittar du här.