Härliga fredag! Var sjukt taggad på träningen idag och körde ett rejält pass så jag var rent slut efteråt. Har efter flera veckor äntligen börjat sova HELA natten och jag är som en ny människa. Att inte få sova mer än 3-4 timmar per natt har tagit så mycket på både krafter som humör och jag inser att jag nog inte har varit speciellt kul att umgås med sista månaderna. Men nu är jag på gång igen.

Nästa helg kör vi babyshower för Emma och blir väl runt 20 personer. Vi kör en modern variant med både tjejer som killar inbjudna och bjuder in till brunch. Idag bakade jag små mini-doughnuts som fick lite rosa glasyr på sig eftersom temafärgen är rosa då Emma väntar en liten tjej.

Enligt en populär berättelse introducerades doughnuts till Amerika av holländska pilgrimer som bosatte sig i New Amsterdam, som senare blev New York. Dessa pilgrimer hade en tradition att laga ”olykoek”, vilket översätts till ”oljekaka”. Denna kaka var i princip en boll av söt deg som friterades i animaliskt fett. Senare har doughnuts utvecklats och förfinats av olika kulturer och har blivit en populär del av det amerikanska köket. Det finns många variationer och stilar av doughnuts, från ringformade med glasyr till fyllda med olika slags fyllningar.

Här är några vanliga sätt att servera eller dekorera doughnuts:

  1. Glasyr: En klassisk toppning är en sockerglasyr. Du kan använda vanlig sockerglasyr, chokladglasyr, eller olika smaksatta glasyrer som jordgubb, citron eller kola.
  2. Pudring: Att pudra med florsocker är också vanligt. Det ger en enkel och elegant touch.
  3. Strössel: Färgglada strössel kan användas för att lägga till en festlig touch. Det finns olika former och smaker att välja mellan.
  4. Nötter och frön: Hackade nötter som pistagenötter, mandlar eller jordnötter ger en krispig textur och smak. Sesamfrön är också en populär topping.
  5. Fyllningar: Många doughnuts är fyllda med olika slags fyllningar. Det kan vara sylt, sylt, chokladkräm, vaniljkräm eller andra smaksatta fyllningar.
  6. Karamell eller chokladsås: Drizzling doughnuts med karamell- eller chokladsås ger extra sötma och smak.
  7. Fluff: Marshmallow fluff eller annat fluffigt godis kan användas som fyllning eller topping.
  8. Bär eller frukt: Färska bär som hallon, blåbär eller skivad frukt som jordgubbar kan läggas till för en frisk smak och färg.

 

Cirka 40 st små doughnuts eller 20 större

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl havremjölk eller annan växtbaserad dryck
  • 30 g smält mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • nypa salt
  • 2 st ägg
  • ca 10 dl vetemjöl

Glasyr

  • 200 g florsocker
  • några droppar vatten
  • några droppar röd karamellfärg

Så här gör du:
Smält mjölkfritt margarin och blanda med växtbaserad mjölk. Värm tills det är fingervarm. Lägg jäst i en bunke och häll över den fingervarma blandningen. Rör om så att jästen löses upp.

Tillsätt strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om. Blanda in mjölet väl och blanda samman till en deg.

Lägg degen på mjölad köksbänk. Arbeta degen lite tills den blir en rund boll (tillsätt ev lite mer mjöl).

Lägg degen i en skål som är smord med lite olja. Lägg över en bakduk och låt den vila i minst en timme eller tills degen har jäst till dubbel storlek.

Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.

Använd ett runt kakmått för att trycka ut runda formar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck ut en mindre ring i mitten av varje rundel. Tips! Släng inte de små degrbitarna utan lägg även de på plåten och baka av tillsammans med de större doughnutsen.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

När de är färdigjästa gräddas de i 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna.

Blanda ihop glasyren och fördela den över bullarna (jag vände ned bullarna i smeten).

Här hittar du ett annat recept: kanel- och pumpadonuts

Kanel- och pumpadonuts