Om nu någon missat det, så blir jag mormor i mitten av april. Och dessutom är jag arbetslös, så jag försöker fylla mina dagar. Dottern har haft önskemål att jag ska baka fikabröd till dem, eftersom hennes sambo (fina Robin) fyller år, så jag slängde ihop en dubbel sats av mina magiska, amerikanska cookies.

Mitt cookiesrecept ger dig en krispig men ändå mjuk cookie som är härligt seg, lagom hård och otroligt god. Precis som en cookies, ska vara. Och tar du en, då vill du ha flera. Det bästa med detta recept är att det är så lätt att röra ihop och sedan rulla till valnötsstora kulor. Jag rör alltid mina degar för hand så använder du en bakmaskin, som är betydligt mer effektiv än vad jag är, så kanske du behöver röra i mer mjöl. Degen ska vara lättarbetad och är inte det minsta klibbig.

Mitt första möte med en amerikansk cookie var när jag bodde i USA ett år. Som ung student begav jag mig till den amerikanska västern och fick uppleva ett fantastiskt amerikanskt år. Men låt oss gå tillbaka till cookies. Historien bakom dessa små godsaker är lika charmig som dess smak. Det sägs att en gång i tiden, i Toll House Inn i Massachusetts, hade Ruth Wakefield planerat att göra chokladkakor. Men, olyckligt nog, fanns det inget bakchoklad. Vad gjorde hon? Tja, hon tog en bit choklad och krossade den i smeten. Voilà! Den första amerikanska cookien såg dagens ljus.

Cirka 70 cookies

Ingredienser:

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 10 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 200 g mjölkfri choklad, skuren i småbitar

Så här gör du:
Smält mjölkfritt margarin i en gryta. Blanda i övriga ingredienser och rör ihop till en smet. (Lägg i chokladen sist). Forma till valnötsstora bollar, lägg på plåt och grädda cirka 15 minuter i 175 grader.

Vill du ha fler recept?

Banana cookies (mjölk- och glutenfri)

Raspberry Chip Cookies (mjölkfri)

Ginger cookies (mjölkfri)

Muscovadocookies (mjölkfri)

Potato Chip Cookies (mjölkfri)

Chocolate Chip Cookies (mjölkfri)